BLW: Wegańskie wytrawne muffinki kukurydziane z buraczanym hummusem.
Gdy znalazłam w internecie przepis na wegańskie wytrawne muffinki, wiedziałam, że nie spocznę, póki ich nie upiekę i nie spróbuję. Po powrocie z pracy zabrałam się od razu do pieczenia, także mieliśmy niesamowicie smaczną kolację. I potem śniadanie. I na drugie śniadanie też starczyło!
![]() |
Hello Morning |
Wiem, że bardzo zasmakowały Wam nasze samosy (przepis tutaj). Jest to świetna przekąska na spacer z maluchem. Dziś mam dla Was coś równie pysznego: wytrawne muffinki kukurydziane z hummusem buraczanym.
Przepis podpatrzony w całości z bloga Hello Morning (zapraszam!), uwielbiam te przepisy okraszone prześlicznymi zdjęciami. Warto tam zaglądać, bo regularnie pojawiają się nowe, wegańskie smakołyki.
Oryginalny przepis dostępny na blogu: tutaj.
Poniżej lekko zmodyfikowana wersja.
Wegańskie muffinki kukurydziane:
– ok. 280g kukurydzy z puszki
– 2 szkl. mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół szklanki oleju
– 2 łyżki musztardy
– szklanka wody
W blenderze kielichowym zmielić kukurydzę z musztardą, wodą i olejem. Przełożyć do miski i dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać i przełożyć do foremek. Piec ok. 30 min w 170 stopniach.
Gdy muffiny wystygły smarowałam je buraczaną pastą z cieciorki.Ugotowaną cieciorkę wraz z oliwą z oliwek zmieliłam w blenderze na gładką masę i dodałam do niej 5 łyżek soku z buraka i 5 łyżek soku z cytryny. Dosypałam ziarna sezamu i pieprz.